"Scratch a dog and you'll find a permanent job." - Franklin P. Jones

Vizsla Draadhaar en Ruwhaar Teckel Kennel Fényes Varázs

Vizsla Draadhaar... de jachthond met vele gezichten...

Kyra †, Catou , Aziyze , Tess, Büszke, Glenda, Dylle, Gündi, Gyopar, Kate en Leentje...

Menu

Wie is online

We hebben 168 gasten en geen leden online

www.zoobio.nl

 

pets-expert.nl

 

Shows

Catou is Internationaal Kampioen !


catou_sneeuwAfgelopen zaterdag was het zover. Al een aantal weken stond vast dat we naar Hoogstraten in België zouden gaan voor een CACIB show. De laatste essentiële show voor Catou, hoopten we. Tegen alle weerswaarschuwingen in vertrokken we samen met Max en Hinde (de Manchester Terriër) richting België. De reis viel reuze mee.
Ondanks de kou, de slechte uitlaatplaats en het lange wachten (we waren pas zo'n beetje al laatste aan de beurt) had Catou het prima naar haar zin. Voornamelijk natuurlijk lekker op schoot bij het vrouwtje, wachtten we onze beurt af. Eenmaal in de ring, maakten we onze verplichte 'figuren' en liet Catou zich betasten en haar tandjes zien aan de Keurmeester. Wonderbaarlijk altijd, hoe goed Catou dit doet. Ze weet precies wat van haar verwacht wordt en gaat keurig netjes - zo mooi als ze is - staan. Ik hoef niet aan haar te 'vervelen'.
Er was één ander teefje ingeschreven. Dus een fenomenale overwinning was het niet, maar Catou kreeg weer een Uitmuntend en de keurmeester plaatste haar als eerste. Daarmee hadden we ons laatst benodigde CACIB punt binnen. Ze heeft nu de titel Internationaal Kampioen erbij ! Dat kunnen alleen honden met een veldwerkkwalificatie behalen, dus trots zijn we zeker op deze titel !
Omdat Catou ook automatisch 'Best of Breed' werd, moesten we (nog veel langer) wachten tot de erekeuring. Daar worden alle beste honden per rasgroep (7, in ons geval) gekeurd om de 'Best of Group' te bepalen. De winnaars daarvan komen dan uiteindelijk terug om te dingen naar de titel 'Best in Show'. Maar zover kwam het voor ons lang niet. Hoewel de Keurmeester erg geïnteresseerd en gecharmeerd van Catou leek, kwamen we toch niet bij de laatste selectie van 5 rassen. Maakt niet uit, want uiteindelijk zie ik haar het liefst zoals op de foto hiernaast ;) . 

Catou is Nederlands Kampioen

Op 25 mei is Catou definitief Nederlands Kampioen geworden op de Dogshow Goes! We zijn niet grootste fans van het showgebeuren en dat maakte dat de puntjes voor deze titel niet al te snel binnenkwamen. Het leek mij leuk dat de (hopelijk) toekomstige pups van Catou deze titel bij mams op de stamboom zouden terugzien. Nouja... de baasjes dan.

Catou werd niet alleen Beste teef, maar ook Beste van het Ras ! Haar volledige naam luidt nu: Nederlands Kampioen Quodijn's Catou JW, W '05.

Overigens haalde Ziyze op dezelfde show een keurig rapport met de beoordeling Zeer Goed. Het klopt oook zeker dat Ziyze een heel ander hondje is dan haar moeder. Toch was ik ook met dit resultaat erg tevreden en trots en bovendien nam ik weer de twee liefste honden van de hele show mee naar huis. Uiteraard zijn de resultaten toegevoegd aan de eigen pagina's van de meiden.

Kampioenschapsclubmatch 11 september 2011...

Quodian’s Glen Talloch en Quodijin's CatouDe weersvoorspellingen waren alles behalve goed. Toch waagden we de gok en besloten we 's ochtends om de keuringen buiten te laten plaatsvinden. Dat bleek een goede keus, want op een enkel miezerbuitje na, hadden we fantastisch weer! Ook de sfeer was uitstekend. Er waren ook twee dochters van Ziyze ingeschreven. Csilla en Coco kregen respectievelijk met een 1 Zeer Goed en een 3 Zeer Goed in de Jeugdklasse. Prima uitslag voor twee meisjes die zich - uiteraard met een leeftijd van nog maar 13 maanden - nog verder moeten ontwikkelen.
Büszke liep mee in de Openklasse en de heer Arxhoek vond haar een "dikke Uitmuntend" waard. Met een 2 U(itmuntend) konden we de ring weer verlaten en was Catou al snel aan de beurt in de Gebruikshondenklasse. Zij kreeg een 1 U (wat niet zo vreemd is zonder concurrentie:)). Catou moest dus zeker terugkomen aan het einde van de dag voor de keuring van de Beste Vizsla Draadhaar Teef.
In de ring van de reuen deed ook Bob (Báró, zoon van Catou en broer van Büszke) mee. Met een 1 Uitmuntend en een mooi keurverslag was het ook voor dit mooie mannetje weer een geslaagde tentoonstelling.
De Erekeuringen aan het einde van de dag begon met de Junior Handling. Juriaan zou daar voor het eerst aan meedoen met Csilla. En wat deden ze het allebei goed! Dat vonden de keurmeesters ook en zo eindigden zij samen op de tweede plaats!

Bij de keuring voor de Beste Vizsla Draadhaar teef werd Catou als eerste geplaatst. Met een leeftijd van 7 jaar is dit toch wel iets om extra trots op te zijn. Daarna is het dan tijd om de Clubwinner 2011 te verkiezen. Daar werd de prachtige reu Quodian's Glen Talloch als eerste geplaatst. Van de keurmeesters kreeg ik nog wel op mijn sodemieter dat ik Catou niet 3 maanden van te voren geplukt had. Dat had haar natuurlijk nog veel mooier gemaakt. Maar ook met dit resultaat en de titels Beste Teef en Best of Opposite Sex voor Catou, kon ik alleen maar overlopen van trots! Op naar volgend jaar...

Examen ringtraining bij HSV de Brandersstad

En toen werd het dinsdag 30 juni. De dag dat wij moesten laten zien, wat we allemaal hebben opgestoken tijdens alle ringtrainingen. Het verzoek was om, tijdens dit examen, alles net te doen, alsof we ‘echt’ naar een show gingen. Speldje voor een ringnummer mee, borsteltje in de tas en nog even snel de oortjes schoonmaken, alvorens in de auto te stappen. Natuurlijk niet het showlijntje vergeten en uiteraard wat hondensnoepjes mee, om het onszelf wat gemakkelijker te maken. Je wilt immers wel de volle aandacht van je hond.
Om even voor 7 uur kwamen we aan bij de hondenschool. Eerst werd iedereen naar binnen gedirigeerd, alwaar je je ringnummer op moest halen. Daar kregen we ook gelijk twee pasfotootjes van ons hondje mee. Da’s alvast erg leuk.
Er waren 31 deelnemers ingeschreven. Erg jammer wel, dat er 4 mensen niet zijn gekomen, of hebben afgemeld. Niet alleen is dit toch wel jammer voor de vrijwilligers, die zich voor de trainingen en deze avond hebben ingezet, maar zij hebben vooral een voortreffelijk georganiseerd evenement gemist. De keurmeesters deze avond waren mevrouw Drs. A.Beenen-Sluyters en mevrouw J. Bode - van de Meeberg. Helaas heeft de laatstgenoemde afgemeld, waardoor de organisatie op zoek moest naar een vervanger. Deze werd gevonden in de persoon van de heer Rob Douma Het grappige was wel dat hij aan de telefoon niet had begrepen, waarvoor zijn hulp precies nodig was. Hij was dan ook informeel gekleed en excuseerde zich daar later voor. Dat was wat mij betreft niet nodig. Het was juist leuk een keurmeester eens in korte broek en op blote voeten in de ring te zien!
Na het aanmelden maar even een rondje warmlopen in de ring en, in ons geval, de Teckel maar even op de tafel zetten. En zo probeer je de kleine viervoeter alvast duidelijk te maken wat vanavond de bedoeling is. Nu maar hopen dat ze nog weet wat van haar verwacht wordt. De show begon met de junior Handling. Altijd heel leuk om jonge mensen zo actief bezig te zien met een hond.
Vervolgens was het de beurt aan de groep waar wij bij ingedeeld waren; de beginnersgroep I. Om te beginnen, na het betreden van de ring, een rondje met alle deelnemers uit de groep. Als derde (van de drie) mochten wij ons individueel laten zien. Ik zeg ‘wij’, want het ging er bij deze show niet zozeer om hoe mooi de hond is, maar hoe de handler de hond voorbracht.
Eerst op de tafel. Natuurlijk doet een snoepje wonderen en Tess liet zich goed betasten. Ook de tandjes laten zien ging probleemloos. Goed…, weer op de grond. Nu was het tijd de verschillende figuren te lopen. Eerst een rondje. Toen recht op en neer en als besluit een driehoek. Wat al weken goed ging, ging vanavond een beetje mis. Tess besloot dat het toch wel erg leuk is, het lijntje in de bek te nemen en triomfantelijk mee te lopen. Maar dat is dus niet de bedoeling. ‘Los! Grom…‘en gelijk weer ‘braaf’, want mevrouwtje liet ook los en na een paar keer corrigeren (het blijft een Teckel) liep ze keurig mee. Tot slot nog even mooi staan, terwijl beide keurmeesters oordeelden over wat zij zagen. Het blijven staan, ging niet geheel probleemloos. Valt ook niet mee om op zo’n warme dag niet door je hoefjes te zakken. Al met al, verlieten we hierna niet helemaal tevreden de ring. Het ging minder als tijdens (de meeste!) trainingen.
Na ons werden nog drie groepen gekeurd: de beginnersgroep II, en de gevorderde en vergevorderde. Tijdens de keuringen werd genoten van het kijken naar de honden er werd er vanzelfsprekend heel wat afgekletst. Een gezellige sfeer, heerlijk weer en verwennerij met snacks. De kaassoufflé smaakte voortreffelijk!
De honden werden ondertussen nog niet geplaatst. Dat werd bewaard tot het einde van de avond. De organisatie hield het spannend. Aan het einde van alle keuringen werden in dezelfde volgorde alle honden groepsgewijs weer in de ring opgeroepen. Tot mijn verbazing werden Tess en ik, in onze groep, als eerste geplaatst. En dat terwijl deze handler dacht dat we het een beetje verprutst hadden, maar met 88 punten en positieve opmerkingen van de keurmeesters, hadden we het toch wel goed gedaan. Met een beker, een diploma en twee tassen van sponsoren, verlieten we erg trots de ring. Daar stond Anneke ons op te wachten om ons nog meer te verwennen. Een zak snoep en een speeltje voor de hond (wat hier thuis verdeeld moet worden door vier en dat werd door de meiden erg op prijs gesteld!) werd ons overhandigd. Zo leuk!
tess_examen_ringtraining.jpg
Aan het einde van de avond was het tijd voor de tombola. Eerder op de avond had ik al een blik geworpen op de tafel met te winnen prijzen. Jeetje, wat een verzameling! Onvoorstelbaar hoe de organisatie zoveel cadeaus beschikbaar heeft kunnen stellen. Geweldig! Er waren heel wat lootjes verkocht en gezien het aantal prijzen ging ook vrijwel iedereen met wat leuks naar huis. Ook wij vielen in de prijzen. Een verrassingspakket (wat thuisgekomen bleek te zijn; wat snacks en zo’n gevlochten speeltje, die altijd op de bar te vinden zijn. En echte aanrader trouwens!) en een doosje met een (wijn)flesopener en een wijndop. En laat ik die nou net goed kunnen gebruiken.
Een Bouviereigenaresse riep ineens dat zij toch wel graag die (immens) grote knuffel wilde hebben die aan de muur hing. Een ding van ruim 1,5 meter hoog en volgens mij gebaseerd op een Walt Disney film over insecten. Anneke vroeg vervolgens welk nummer zij dan had. Daarna deed zij een greep in de ton met nummers. En tot ieders verbazing, behalve die van Anneke zelf, trok ze ook daadwerkelijk dát nummer!!! Enfin, weer een blije deelnemer.
De tombola had nog eindeloos kunnen doorgaan, maar even voor 11 uur werd besloten te stoppen. Nog even helpen met opruimen en om 23:15 stapten we dan in de auto op weg naar huis. Met een heel moe Teckeltje achterin en een heel blij gevoel over de voorbije avond. Wat hebben de vrijwilligers van de Brandersstad uitgepakt deze avond. In één woord geweldig! Aan iedereen die een bijdrage heeft geleverd; Dank je wel! En natuurlijk vooral en met name voor Hans en Anneke. Dank jullie wel voor alle gezellige avonden/trainingen, alle wijze lessen en bruikbare tips en natuurlijk deze fantastische afsluiting.

Hulten 2006

Op 17 juni waren de Staande Jachthonden aan de beurt op de Internationale Tentoonstelling te Hulten. Hierbij mochten zowel het CAC, als het CACIB aan de honden met een uitmuntende beoordeling worden toegekend. Het was deze dag erg warm. Voordurend de schaduw opzoeken was dan ook wel nodig. Ook de honden hadden hier last van. Allen stonden zij met open bek in de ring!

Er waren slechts vier deelnemende draadharen, waarvan drie teven. Catou kwam als enige uit in de gebruikshondenklasse. Samen met een teefje uit de jongehondenklasse mocht zij, dankzij het 'Uitmuntend' op het keurverslag, terug komen voor 'Beste teef'. Mevrouw Halff-van Boven zette Catou op de tweede plaats. Omdat het beste teefje, vanwege de leeftijd, niet in aanmerking kwam voor het CACIB, werd deze doorgeschoven. Samen met de reserve CAC, was dit een mooie uitslag. De eerste Internationale Kampioenschapsprijs (CACIB) is hiermee binnen.DSC00500

Keurverslag
Teefje met iets gestrekt lichaam, overigens geheel in harmonie, met vriendelijke uitdrukking. Voldoende garnituur en correct gebit. Prima hals-rugbelijning, harmonisch gehoekt, maar opperarm mocht wat schuiner. Prima bone, goed ontwikkeld lichaam. Goed aangezet en gedragen staart. Gaat vlot door de ring. Heeft warme kleur en voldoende harde beharing.

Vizsladag 2006 exterieur

Op deze dag keurde dhr. Arxhoek alle deelnemende honden. Hieronder het keurverslag van Catou.

Quodijin's Catou          NHSB 2518686          Hoorman Y.
Teefje van 23 maanden. Zeer fraaie teef. Prima rasbeeld. Veel harmonie in hoofd en lichaam. Fraai ontwikkelde borstpartij. Zeer goed gehoekte achterhand. Prima staart in aanzet en dracht. Goede vachtstructuur. Toont mooie harmonische gangen. Stuwt goed.
Uitmuntend DSC00397

Amsterdam Winner


Winnershow 2005!

Het werd 4 december. De dag dat rasgroep 7, Staande Honden, gekeurd zouden worden op de Winnershow te Amsterdam. Vroeg uit de veren en een tikje zenuwachtig vertrokken we eerst richting Schiedam om daar Kyra bij 'opa en oma' (mijn ouders) te brengen. Kyra doe je geen plezier met een show en voor mij heel wat makkelijker om alleen met Catou op stap te gaan. Vervolgens richting Amsterdam naar de RAI. Alle drukte in de parkeergarage maakte Catou wat nerveus. Je zal net zien dat we de meest grote honden eerst tegenkwamen en dat maakt indruk. In de rij om naar binnen te kunnen, gingen aan alle kanten complete benches met een hoop geblaf langs ons heen. Waar ben ik nu in hemelsnaam beland, zag je Catou denken. De veterinaire keuring ging zo snel dat ze het niet eens in de gaten had, dit bleek later toen we ons ringnummer af gingen geven. Catou was gewend van proeven op een hoge tafel te moeten springen. Nou, dat deed ze dan ook! Als een veertje erop en er weer af. Niets eraf gegooid, maar de schrijvers hadden dit duidelijk niet eerder gezien.

Hierna hebben we even ´proefgelopen´, om even te wennen (een goede tip). Het meest belangrijk vond ik dat ze op haar gemak moest zijn, de rest zou dan vanzelf gaan, was de hoop. Ook van tevoren hadden we niet veel geoefend. Volgen kan ze wel en 'staan' was vanaf het begin al aangeleerd. Dit bleek voldoende samen met het commando 'wacht' om stil te blijven staan. Gunstig was dat de Vizsla Draadhaar als eerste aan de beurt was. Eerst de reuen. Nog even een borsteltje door het haar om de coupe helemaal goed te hebben en toen de ring in. Catou stond samen met nog drie andere teefjes in de Jeugdklasse.  

Eerst werd elke hond individueel bekeken. Een rondje lopen, heen en weer, stilstaan voor de keurmeester, betasten, tandjes kijken. Naar de keurmeester toe was ze, op en top Catou, vriendelijk en open. Ze liet alles toe alsof het show nummer tig was. Catou liep prima en toonde zelfs plezier. Tot mijn verbazing werden we vervolgens eerste geplaatst. De uitslag was nog mooier doordat de zus van Catou, Csilla als tweede werd geplaatst. Erg leuk. 

keurverslag Winner 2005.jpg 
Doordat Catou Beste Jeugdteef werd, mocht ze terugkomen in de ring voor de titel Beste Vizsla Draadhaar teef. Het feest was compleet en de verbazing groot dat we ook hier eerste geplaatst werden! Geweldig, ook de titel Winster 2005. En dat op een leeftijd van pas 16 maanden. Uiteraard was Catou sowieso al het mooiste hondje in mijn ogen, maar dat de keurmeester dhr. W.F. Arxhoek, hier hetzelfde over dacht, hadden we niet durven dromen. Op deze pagina staat ook het keurverslag. Het mooiste zinnetje is toch wel de laatste... 
Buda en Catoubewerkt.jpg
 Rechts: Kamp. Jakabhegyi-Vadasz Buda  Links: Quodijin's Catou.


De gewonnen rozetten en medaille Dit betekende opnieuw terug de ring in om tegenover Kamp. Jakabhegyi-Vadasz Buda uit te komen voor de titel Best of Breed (beste van het ras). Hier werden we tweede geplaatst. Niet erg om van de hond 'te verliezen' die later ook Best in Group werd. Hierdoor mocht Buda ook uitkomen in de erering. Daar werd deze prachtige reu verkozen tot Reserve Best in Show. Een hele mooie prestatie en geweldig voor ons ras. Het leuke aan het winnen op de Winner is dat hiermee een rechtstreekse kwalificatie behaald wordt voor de prestigieuze Crufts show in Engeland. In 2007 zullen we hiernaar toe gaan. Ondertussen hebben we de certificaten van de Raad van Beheer thuisgestuurd gekregen en hebben we de map van Catou weer kunnen aanvullen. Hoewel shows niet onze eerste prioriteit hebben, nodigt dit toch wel uit om naar titels toe te werken. Op naar de volgende show...