"When a man's best friend is his dog, that dog has a problem." - Edward Abbey

Vizsla Draadhaar en Ruwhaar Teckel Kennel Fényes Varázs

Vizsla Draadhaar... de jachthond met vele gezichten...

Glenda, Dylle, Gündi, Leentje, Maudszen, Soof, Tess, Unique en Ysa...

Menu

Wie is online

We have 39 guests and no members online

Seizoen 2005

Het seizoen van de Jachthondenschool begon hoopvol. Het club B-diploma haalden Kyra en ik op 20 maart 2005 op de proef 'eigen terrein'. Maar helaas, de 'Onderlinge' bracht 'slechts' een C-diploma. Wel weer een derde plaats en de laatste beker in rij. Leuk, maar waar bleef toch dat stabiele B-niveau.....?

De 'carrière' van Catou

Vanaf het moment dat Catou bij ons kwam wonen, ging ze al mee naar Hubertus. Meekijken naar haar grote tante en moeder Jarda. In het kratje, langs de zijlijn. Uiteraard kon er af en toe kennis gemaakt worden met wild. Ondertussen waren we thuis al allerlei dingen aan het oefenen. Je kan niet vroeg genoeg beginnen.
Houden van de plaats, volgen, apporteren. De Vizsladag op 25 juni 2005 was de grote test voor Catou. Het ging goed... en hoe! We behaalden de 1e prijs met het Basisexamen, en wel met 48 punten. Geweldig voor voor mijn kleine meis van amper 11 maanden. Een plankje in de vitrinekast werd vrijgemaakt voor haar eerste prijs!

Het verdere verloop van de Vizsladag 2005

Ook met de exterieurkeuring die dag kon het niet beter gaan. Zowel Catou als Kyra kregen van de dhr. van Soest de kwalificatie Uitmuntend. Ookal vertelde ik de keurmeester dat Kyra toch echt een Vizsla draadhaar is zonder draadjes, bleef hij bij zijn oordeel. Wel bleef op het rapport de term korthaar staan. Logisch, want voor een draadhaar heeft Kyra nou eenmaal geen uitmuntend exterieur. De vacht buiten beschouwing gelaten, kon het rapport eigenlijk niet mooier. Hieronder de keuringsrapporten van beide meiden.

Ook hieronder twee foto's van de Special (een soort korte werktest, zie de uitleg bij de 'Jubileumweek' onderaan) op de Vizsladag, welke ik met Kyra gelopen heb. Helaas  keek ze bij de kraai, die in een raster gevallen was de keurmeester aan met de blik: 'als je nou 'hoog' zegt dan durf ik het wel'. Alleen dit apport bracht ze niet binnen. Verder deed Kyra het uitstekend en haalde ze bij het onderdeel op de foto 75 punten en bij de proef die volgde zelfs het maximale van 100 punten.

vizsladag2005 106vizsladag2005 107

 

 

 

 

 

 
...werd er ineens een eend geschoten... De eend viel in het water, maar was slechts 'gewiekt', deze wandelde vervolgens de dekking in... Aan de honden de taak het sleepspoor te volgen en de eend te apporteren.
Ton geeft het teken aan de werper van de kraai... 
Terwijl de eend de dekking in verdwijnt, valt aan de andere kant een de 'geschoten' kraai... eerst moet de eend worden binnengebracht *

Het KNJV-proeven seizoen 2005

Op 27 augustus was het zover voor Catou en mij. Onze eerste officiële KNJV-proef te Zuid-Beijerland. Een perfect georganiseerde dag. Dit maakte de dag helaas niet minder gespannen, want het viel niet mee de zenuwen onder controle te houden.

  • De eerste proef 'apport over diep water' was een pittige. Een flinke rietkraag en een modderige kant. Maar Catou ging, verdween in de dekking en kwam al snel terug met de eend. Ze had nog geen wedstrijdervaring en zo'n keurmeester naast mij, was een vreemde gewaarwording. Ze wilde de eend dan ook aan hem geven, maar met een extra commando, bedacht ze zich en de eerste voldoende was binnen, een 8.
  • Ook het 'markeren' deed ze uitstekend, had de eend niet direct te pakken, maar ze had de valplaats goed onthouden. Opnieuw een 8.
  • Bij het 'apport uit water' kon ze niet kiezen of ze de eend aan de keurmeester of aan mij zou geven. Dat koste een puntje, een 9.
  • Het 'houden van de aangewezen plaats' leverde een 10 op. Het apport te land een 8, omdat ze even de tijd nam, alvorens het konijn te brengen.
  • Bij het 'verloren apport' had Catou tot tweemaal de kriebels (ze was dan ook nog maar pas geplukt) en legde daarbij de eend op de grond. Dat kost punten, maar met een 7 waren we niet ontevreden.
  • Tot slot nog het 'aangelijnd en los volgen' en vervolgens en 'komen op bevel'. Het mocht niet meer fout gaan en daardoor gebruikte ik wat extra commando's om er zeker van te zijn dat het voldoendes zouden worden. Met de 8 en de 7 die we kregen, waren de dolgelukkig en de spanning viel weg. We hadden een B-diploma!

Kyra's vierde KNJV-proef

Op 3 september was Kyra weer aan de beurt. Eerder had Kyra op Haaften (de KNJV-proef die bij toerbeurt door de Vizsla Vereniging georganiseerd wordt), me enorm in de maling genomen bij de laatste proef. Ze had perfect gemarkeerd, maar besloot eerst eens iets voor zichzelf te willen doen. Een nul voor dit onderdeel, meldde de keurmeester mij. Toch wilde ik dat ze de eend zou brengen en na een mopperd 'apport!' liet ze zien dat ze wel degelijk wist waar de eend was gevallen.

Nu Catou een B-diploma had, was de druk voor deze nieuwe dag met Kyra aanzienlijk minder. We zouden wel zien wat het zou worden. Wellicht was dit de oplossing, want eindelijk haalde Kyra in Europoort op de schietbaan haar eerste officiële B-diploma. Niet met de allermooiste cijfers. Dat is iets dat ik met Kyra heb laten varen. Het belangrijkste is dat ze lol heeft in wat ze doet, omdat ze anders simpelweg weigert. Het blijft een dametje met een eigen wil. Dit maakt haar juist zo leuk! 

Catou's tweede proefKNJV Delft 12092005 075

Op 12 september was Catou nogmaals aan de beurt in Delft. Een 'thuiswedstrijd', omdat het overgrote aantal van de deelnemers cursisten zijn bij Jachthondenschool Hubertus. Alle onderdelen verliepen prima op wat schoonheidsfoutjes na. De laatste proef, 'apport over diep water' koste wel wat zweetdruppels. Catou deed goed haar best en zocht onophoudelijk. Omdat we hier als laatste aan de beurt waren rook de brede rietkraag kennelijk overal sterk naar eend en dus dacht Catou dat hij ergens aan het begin moest liggen. Ze gaf het bijna op en wilde terugkomen. Een ferme 'nee, terug!' zorgde dat ze de diepte inging. Op dat moment gaf de keurmeester te kennen dat we nog één minuut hadden. In de laatste 10 seconden hiervan stormde ze plots het water in. Jawel, met eend. Een 6, maar nog altijd een voldoende en een tweede KNJV B-diploma staat op haar naam.
 Houden van de plaats, volgen, apporteren. De Vizsladag op 25 juni 2005 was de grote test voor Catou. Het ging goed... en hoe!
We behaalden de 1e prijs met het Basisexamen, en wel met 48 punten. Geweldig voor voor mijn kleine meis van amper 11 maanden. Een plankje in de vitrinekast werd vrijgemaakt voor haar eerste prijs!
 
De Jubileumweek van de Vizsla Vereniging

Vanaf 22 tot en met 25 september vierde de Vizsla Vereniging haar 30 jarig bestaan in de vorm van een Jubileumweek. Onderdeel hiervan was de werktest op zaterdag 23 september. Hiervoor had ik Kyra ingeschreven. Achteraf jammer dat ik het ook niet met Catou heb geprobeerd, maar aan de andere kant is het wel zo prettig de aandacht niet te hoeven verdelen.

De werktest is opgebouwd als een KNJV-MAP (Meervoudige Apporteer Proef) en bestaat uit 8 onderdelen met ieder twee apporteren. Wanneer deze allemaal zijn binnengebracht krijgt men bij de KNJV pas een diploma. Omdat deze werktest vanuit de Vereniging georganiseerd werd, kreeg iedereen toch een diploma (zie rechts) mee. Zoals te zien is hebben we alleen bij proef minder dan 12 punten. Dit betekent dat alleen hier één apport niet is binnen gekomen. De keurmeester vond dat er teveel tijd verstreken was. Jammer want Kyra was nog alsmaar druk aan het zoeken. Misschien is ze niet diep genoeg gegaan of vond ze die kraai (waar we die dag voor het eerst mee in aanraking kwamen) toch iets teveel van het goede. Al met al ben ik erg trots op wat Kyra die dag heeft laten zien. Op een MAP of werktest mogen heel wat meer commando's gebruikt worden. Het is afwisselender en daarmee meer spannend voor de hond. Ik vond het een leuke ervaring en ga zeker volgend jaar met zowel Kyra als Catou een MAP lopen...

De Kampioenschapsclubmatch

De Jubileumweek werd afgesloten met de jaarlijkse KCM. Van de drie teefjes in de Jeugdklasse Vizsla Draadhaar Teven, werd Catou tweede met een 'Zeer goed'. Dit, omdat haar vacht nog niet voldoende gegroeid was na het plukken, verder is het een uitstekend keurrapport en we zijn benieuwd wat een volgende show zal brengen... Ondertussen zijn we naar de Winnershow geweest....