"Honden zullen je altijd confronteren met problemen, raadsels, oplossingen." - Stephen J. Bodio

Vizsla Draadhaar en Ruwhaar Teckel Kennel Fényes Varázs

Vizsla Draadhaar... de jachthond met vele gezichten...

Glenda, Dylle, Gündi, Leentje, Maudszen, Soof, Tess, Unique en Ysa...

Menu

Wie is online

We have 230 guests and no members online

Kwalificatie Championnat d'Europe 2006

Elk jaar wordt een internationale veldwerkwedstrijd georganseerd voor Vizsla's. Ongelooflijk trots was ik mee te mogen als één van de afgevaardigden van het Nederlands team.  

Na het apporteervirus is het ‘noodlot' opnieuw toegeslagen en wel door het veldwerkvirus. Aan alle kanten werd ik gewaarschuwd dat de combinatie apporteren en veldwerk alleen voor ervaren voorjagers is weggelegd. Eigenwijs als ik kan zijn, ben ik toch beide (en wel in de ‘verkeerde' volgorde) gaan doen en mijn Catou weet mij keer op keer te verbazen met wat we samen bereiken. In het voorjaar nam ik voor het eerst deel aan twee veldwerkwedstrijden. Het resultaat was respectievelijk een Eervolle Vermelding en een kwalificatie Goed. Toen volgde de oproep aan voorjagers voor deelname aan de Coupe d'Europe. We voldeden aan het reglement door ook in het bezit te zijn van een KNJV-B diploma, maar de stap nemen eraan deel te nemen... Er waren binnen de vereniging ook wat sceptische geluiden te horen. Ervaring hadden we immers niet. Met in het achterhoofd de resultaten van vorig jaar, toen ik voor het eerst ben gaan kijken bij deze wedstrijd (toen in Zeeland), heb ik de sprong gewaagd. Als één van de drie vertegenwoordigers van het Nederlands Draadhaar team, moesten we gaan laten zien wat we waard waren.

september2006_084Vrijdagochtend de 8e september spraken alle deelnemers af bij een benzinepomp voorbij Antwerpen. Om 10:00 vertrokken we daar vandaan, bijna compleet, om in colonne naar Walincourt af te reizen. We misten één deelnemer en haar zoon, maar omdat zij in het bezit van een Tom Tom was, konden we gerust zijn, dat wij elkaar in Frankrijk zouden treffen. Door de perfecte begeleiding van Jaap kwamen we rond 13:00 aan als groep bij de residentie van Nathalie Parent, voorzitter van de Franse Vizslaclub en onze gastvrouw. Daar aangekomen keken wij onze ogen uit. Wat een Vizslaverzameling heeft zij aangelegd. Overal waar je keek zag je de meest uiteenlopende Vizslabeelden, stickers, schilderijen etc. Op het toilet was genoeg leesvoer; in de jaren heeft zij uit veel landen allerlei honduitlaat gerelateerde posters verzameld.

Vrijwel direct na aankomst werden de fazanten opgehaald, die wij voor de training besteld hadden. Jan de Wolf en Kees van Pouderoijen hebben een uitstekende training begeleidt. Wat hebben zij een meters afgelegd en gezweet om al onze honden goed onder het wild te brengen. Heren bedankt daarvoor!
Nadat iedere hond tweemaal een loop gehad had, besloten we wat te ontspannen door wat te wandelen en te eten. We wilden de training niet overdrijven.

championat_2006_025Om 18:00 werd er door de voorzitters van de deelnemende Vizsla Clubs vergaderd. Daarna werd het tijd voor de loting. Hiermee wordt bepaald welke honden in welke groep zullen starten. Ook de Nederlandse teams werden verdeeld over de twee groepen.

‘s Avonds aten we in de tuin van Nathalie. Een flink bord met bonen. Als dat maar goed gaat, zullen velen gedacht hebben. De hotelkamers waren immers niet al te groot... Na het eten vertrokken we opnieuw voor een flinke rit naar Saint Quetin. Daar zouden we overnachten in het Campagnile hotel. Nadat iedereen was ingecheckt hebben de meesten in het restaurant alvast kunnen proosten op een goede afloop. Op naar de eerste wedstrijd.

Zaterdag werden we om 8:30 opgehaald door een gids, die ons naar de wedstrijd zou brengen, welke zou plaatsvinden in het bos. Doordat de gids zelf deelnemer was, had hij waarschijnlijk last van zenuwen. In combinatie met het feit dat hij daar bekend was en wij des te minder, waren we elkaar op het laatste moment even kwijt. Even later konden we door telefonisch contact toch de plek vinden waar allereerst de openingceremonie zou plaatsvinden. Compleet met vlag, teamtenue (shirt en pet) en honden poseerden we voor de foto's. Uiteraard werden van alle deelnemende landen de volksliederen gespeeld. Daarna werd het tijd voor het echte werk. We vertrokken nu toch echt richting het bos, nog geen vijf minuten verderop.

Een lange weg door het bos fungeerde als parkeerplaats en tevens markering van de verdeling van beide groepen. Het viel niet mee te wedstrijden in deze bossen. Heuphoge bramenstruiken en het feit dat we veelal uitgezet wild te maken hadden, maakte het er voorons niet makkelijker op. De bossen daar zijn dusdanig groot dat het ook vaak een eeuwigheid leek te duren, voordat een deelnemer weer terug bij de auto's was. Ons geduld werd erg beproefd: hoe zou het gegaan zijn... Een aantal van onze deelnemende honden werd in de verleiding gebracht door het voorbijkomen van reeën. Complimenten vanseptember2006_114bw de keurmeesters, want dit wild werd door allen gerespecteerd. De bosjacht was voor Peter Aversteeg met zijn Fenna erg succesvol. Een mooi punt werd gemaakt op een fazant. De keurmeester beoordeelde dit met een ‘Très Bon' (zeer goed). We waren allemaal erg trots op deze prestatie. En Peter genoot met volle teugen van deze kwalificatie. Deze dag vielen uiteindelijk in totaal 5 kwalificaties. Peter en Fenna, goed gedaan!

En dan onze wedstrijd in het bos. Een stuk waar een uur daarvoor al een hond had gelopen werd ons toegewezen. De zenuwen gierden door de keel, terwijl ik tig keer struikelde over de bramenstruiken (hoe doen die Fransen dat toch?). Honden pikken veel op, zo ook in dit geval mijn ongemak. Catou liep slecht. Naast weinig wind en andere lastige fatoren, grotendeels mijn fout. Ik had haar veel te vroeg uit de auto gehaald in afwachting van onze beurt. Me verkeken op de tijd die voorgangers nodig hadden. Dit resulteerde in moeheid bij Catou. Ze had al teveel energie verspild. De combinatie met onervarenheid in het bos, maakte dat we voor mijn gevoel een flater sloegen. En wat kan je na afloop van zoiets balen. Lieve woorden van andere deelnemers en supporters, zorgden dat we met goede moed aan de volgende dag zouden beginnen.

championat_2006_005Na de wedstrijd vertrokken we naar de blokhut waar het 's ochtends allemaal begon. Daar aangekomen, stond de barbecue al te branden. Na het harde werken ging dit er goed in!
Een exterieurkeuring, of liever controle van de rasstandaard, is ook een verplicht onderdeel. Daarna werd de bereidheid van de honden tot een apport te land en een apport uit water getest. Dit verliep probleemloos voor onze teams.
Na dit alles moest nog een barrage gelopen worden door de twee best presterende honden van deze dag. Dit om te bepalen wie met het Res.CACIT en het CACIT zou eindigen. De eer ging sowieso naar het Franse team, want beide honden vertegenwoordigden dit land. Uiteindelijk werd Volta du Domaine st.Huber (Vizsla Draadhaar) door de keurmeesters als eerste geplaats.

's Avonds werden we allemaal verwacht in Caudry, alwaar we in een restaurant genoten van een geweldig diner. Er werd heel wat geproost, met name op het succes van Peter en zijn Fenna, maar ook op de geweldige sfeer,die er goed inzat. We begonnen pas om 21:00 met de eerste gang. Eigenlijk waren we dus veel te laat weer bij het hotel, gezien de volgende dag weer vroeg zou aanvangen. Daar eenmaal aangekomen, kozen een aantal ervoor nog even door te proosten. De nacht was voor velen kort.

Ook de tweede wedstrijddag zouden we vertrekken om 8:30, op weg naar de Franse eindeloze bietenvelden. Helaas ging het even mis wat de gids betreft. We werden namelijk niet opgehaald. Gelukkig zijn er navigatiesystemen, die ons dicht bij de velden brachten, alwaar wij vervolgens in twee groepen naar de bietenvelden gebracht werden door onze gastvrouw. Daar aangekomen moesten al snel de eerste honden de velden in. Er werd gedurende de wedstrijd heel wat heen en weer getelefoneerd. Hoe deden de anderen het en waren er al punten gemaakt. Adrenaline alom.

Wij waren als twee aan de beurt. Opnieuw één en al zenuwen. Eerst liep Catou erg slordig. Nadat zij mooiere slagen begon te maken stond ze prachtig voor op een fazant. Een mooier beeld van een staande hond, in de zonnige Franse velden, kan ik mij niet voorstellen. Ze trok al aan voordat ik voldoende in de buurt was. De fazant was gaan lopen. Opnieuw stond ze voor en kon ik dicht bij haar komen. Toen was er even vertwijfeling. Ze keek ineens om en de fazant ging op tussen haar en mij in. Op dat moment heb ik het punt geclaimd door te schieten. Catou bleef mooi steady en wilde daarna liefst gelijk door. Na een punt moet de voorjager de hond eerst aanlijnen en teruglopen naar de keurmeester. Daarna hebben we geen wild meer gehad. Omdat Catou toen erg mooie brede slagen ging maken werd het eindoordeel van de keurmeester de kwalificatie Très Bon (Zeer Goed).

Als laatste van deze groep ging Jan de Wolf met Spike de velden in. Ook deze hond behaalde deze Coupe, voor de vijfde achtereenvolgende maal, een kwalificatie. Dit keer gewaardeerd met een Très Bon. Jan heeft aangegeven dat dit voor Spike de laatste Coupe d'Europe is, waar hij aan deel zal nemen. Spike is alweer in maart 7 jaar geworden en Jan vindt het wel mooi geweest. Pharos de la Betoule (Spike) zal in het team gemist worden. We kunnen stellen dat hij jarenlang de ‘zekere factor' is geweest. Hij heeft altijd veel punten voor het Nederlands team in de wacht gesleept.
De andere honden hebben allemaal prachtig gelopen. Dat beloofd wat voor de toekomst. We mogen trots op alle Nederlandse deelnemers en dat we hiervan deel mochten uitmaken. Met wat meer geluk waren er zeker meer kwalificaties gevallen.

championat_2006_052Begin van de middag vertrokken we opnieuw naar het huis van Nathalie Parent voor de prijsuitreiking. Op de volgende pagina vindt u een gedeelte van de uitslagen op een rij, een volledig overzicht is op de website te vinden. Na de uitslag volgde natuurlijk het poseren voor een foto met de beide Nederlandse teams. Het was een prachtig weekend waar we allemaal met veel plezier op terugkijken. We hebben genoten van de sportiviteit onder de landenteams, de prachtige omgeving, de gezellige mensen, de geweldige honden en natuurlijk de prachtige resultaten. Ook de keurmeesters waren vol lof over de onderlinge sfeer. Dit was alweer de 9e editie van de Coupe d'Europe. Helaas namen niet meer landen deel aan deze unieke kans op te wedstrijden met Vizsla's onderling op internationaal niveau. De aanwezige landen hopen zeker dat dit in de toekomst weer anders zal worden. Het meest gemist werd nog een Hongaarse afvaardiging, immers het thuisland van de Vizsla. Wij zijn de Vizsla Club de France erg dankbaar dat zij opnieuw de organisatie van dit evenement op zich hebben genomen. Het is een zware belasting, zowel financieel, als qua tijd een dergelijk iets te realiseren. Volgend jaar zal gepoogd worden de wedstrijd in België te houden. Cor van der Voorn gaf bij zijn speech aan het einde aan dat we dan de Fransen gaan verslaan. Dat is nogal wat, want veel van de honden daar zijn door professionele voorjagers op dit niveau gebracht. De Nederlanders hebben heel wat werk te verzetten om deze belofte waar te maken. Of het zal lukken is de vraag, maar de weg ernaar toe is mooi en daar gaan we hoe dan ook voor!

Het was een onvergetelijke ervaring. Alle deelnemers en supporters enorm bedankt voor jullie gezelligheid en enthousiasme. Ik kan iedereen aanraden eens het ‘spel' van het veldwerk te proberen. Zeer waarschijnlijk werkt dit voor u net zo aanstekelijk. Het is prachtig om op deze manier met een Vizsla te werken.


Resultaten Coupe d'Europe 2006
Nederlandse teams 

PAYS-BAS / NETHERLANDS Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden Equipe POIL RAS
Team SMOOTHCOAT                                                            3 - 19 Points

Chien

09 / 09

Pts

10 / 09

Pts

Std

Pts

Rap

Pts

Total Points

PHAROS De la bétoule

/

/

4ème TB

4

Exc

3

OK

/

7

Jowace
MITOSZ

/

/

/

/

Exc

3

OK

/

3

Sharmarkasch
LANCE

/

/

/

/

Exc

3

OK

/

3

Szeret
FENNA

3ème TB 

4

/

/

TB

2

OK

/

6

 

PAYS-BAS / NETHERLANDS Nederlandse Vereniging van Hongaarse Staande Honden Equipe POIL DUR
Team WIREHAIRED                                                               4 - 10 Points

Chien

09 / 09

Pts

10 / 09

Pts

Std

Pts

Rap

Pts

Total Points

Quodian's
KAYUSZ

/

/

/

/

TB

2

OK

/

2

Quodijin's
CATOU

/

/

TB

4

Exc

3

OK

/

7

ULK de la Campagne du Buisson

/

/

/

/

B

1

OK

/

1

Championnat d'Europe poil dur - Wirehaired European Championchip : 

1 - CHCS Tr VOLTA DU DOMAINE SAINT HUBERT - 28 Points 
2 - CHCS CHA CHR TIPTOP DU DOMAINE SAINT HUBERT - 27 Points

Championnat d'Europe poil ras - Smoothcoat European Championchip 
1 - CHCS CHR CHA TONGA DU CLOS DE LA BAUDELIERE - 17 Points 
2 - CHCS CHIB CHR CHA ZIGGY FARKAZD - 16 Points   

Team european champion
1 - France                                              2 - Belgique                                   3 - Pays-Bas (smooth)